Jacques D. har i over 30 år dannet rammerne for det sociale liv på Institut for Statskundskab. Fra de gode gamle dage i Rosenborggade nr. 15 til campuslivet på CSS, har Jacques D. været et værn om den særlige ånd, der eksisterer på IFS.
1993 er et markant år i enhver statskundskabers historiefortælling. Maastricht-traktaten, EU og de danske forbehold er for os ‘commen knowlegde’. Vigtigst står dog en anden betydningsfuld begivenhed det år: Stiftelsen af Jacques D. den 1. september. Navnevalget var kontroversielt i efteråret 1993. Jacques Delors var om nogen Mr. Europa og far til det indre marked. Modforslaget var “Ritt B.”. Eftersigende fordi Ritt Bjerregaard efter lejlighedssagen passede godt til statskundskabs universalslogan: Statskundskab siger nej! En ganske praktisk tilgang når der skal protesteres over, at magthaverne har ændret et eller andet. Sig nej til samfundet der udnytter dig.
Jacques D. opstod som en videreførsel og formalisering af den tidligere studenterdrevne café (Caféen). Mange af vores traditioner kan spores tilbage hertil, især Caféens julefrokost var dengang allerede mytisk – alle juletræer i det indre København havde en sær tildens til at samles i gården til Rosenborggade 15 netop denne aften. Også Julegalla, hvor instituttets lærerkræfter kunne opleves i fri dressur, havde allerede lang tradition. Dengang blev festen afholdt i det smukke Ro 9 øverst oppe. Salen havde desværre kokostæpper, og det varede oftest ind i foråret, før øldunsten var væk.
I Rosenborggade nr. 15 havde først bevillingspolitiet og senere skattevæsnet længe haft et godt øje til Caféen i kraft af den hastighed, hvormed øl blev langet over disken. Det lykkedes at holde bevillingspolitiet stangen, ikke mindst som følge af et æresmedlem i form af den til dato eneste stud.jur., der havde nedladt sig til at drikke øl med scient.pol’er. Til sidst viste de reaktionære samfundskræfter sig dog for stærke, og skattemyndighederne krævede en momsregistrering. SKATs lemfældige omgang med værdierne i det danske samfund kan altså mindst spores helt tilbage til 1993.
Mikkel Haarder, i dag underdirektør i Dansk Industri (DI), blev valgt som den første formand for Jacques D. Den vigtigeste kvalifikation ved en formand var (og er stadig) evnen til at bære ølkasser, når Carlsberg ølkuskene Leif og Otto kom forbi fredag formiddag. Selvom adressen nu er CSS og ikke Rosenborggade 15, har ånden og mange bestanddele fulgt med. Ikke mindst Carlsberg har sat sit præg som fast ølleverandør. De brummende Carlsberg-køleskabe indeholder altid gode, kolde, danske øl – det gælder særligt Gyldne Damer. Jacques D. har i det hele taget været Carlsberg en god kunde, og var en overgang – den gang Leif og Otto kørte rundt – den største aftager af flaskeøl i indre by i København. Leif og Otto fortalte eftersigende aldrig deres arbejdsgiver, at IFS havde installeret en handicapelevator, som var glimrende til at fragte øl i. Det nedsatte leveringstiden betragteligt, men i stedet for at køre hjem blev Leif og Otto hængende for at drikke øl og fortælle røverhistorier. Også en vigtig donation kom fra Carlsbergs Mindefond, som skænkede vores kære jukeboks “I.C.” (opkaldt efter Jacobsen), uden hvem stemningen i cafeen og til mange fester aldrig ville have været den samme. Det er derfor også naturligt, at den kreative stud.scient.pol. Henrik Melby hentede kraftig inspiration i Carlsbergs klassiske Bindesbølllogo, da han i 2007 tegnede Jacques D’s logo, der i 2024 fik en opdatering af Emil Skaarup Blichmann.
En af de første nedskrevne historier om Jacques D. handler om Magtens Korridorer over fra Biobar. De spillede deres første rigtige jobs på statskundskab i Jacques D. “Hestevise” blev naturligvis et stort hit, og uden stud.scient.pol. Rasmus Kern på guitar, så var det aldrig blevet til noget med det band!
Læs mere om Jacques D. i bogen Statskundskab 1965-2015, Københavns Universitet.